FOOD CONSULTING - друштво за консултантски услуги
KOSHER

Потрагата по нови пазари за македонските производи и континуираниот напредок во соработката помеѓу Република Македонија и државата Израел која би резултирала со зголемување на економската размена на двете земји, ја наметнува потребата на Македонските производители за адаптирање кон стандардите на овој пазар и корисниците на КОШЕР производи.
Имплементацијата на Кошер принципите и сертификација на истите, не само што отвора можност за директен пласман на производите во Израел и земјите со жители од еврејска вероисповест, туку обезбедува пристап до различни религиски и останати групи на потрошувачи како Муслимани, Будисти, Адвентисти, вегетеријанци, вегани и други еколошки свесни потрошувачи, како и потрошувачи кои се алергични на лактоза и оние кои се во потрага по сертифициран квалитет.
Покрај вообичаеното мислење, токму потрошувачите кои не се од еврејска вероиспо-вест го сочинуваат најголемиот дел на потрошувачи.
Само европскиот пазар на КОШЕР сертифицирани производи на годишно ниво прави промет од $6 милијарди и стапка на раст од 10 % годишно. Како пример - само во Франција овој пазар прави промет од $549 милиони.

Што е KOSHER?

 • КОШЕР или КАШРУТ “Kosher“ “Kashruth“ e еврејски верски закон за исхрана произлезен од Тората
 • КОШЕР храна е храна која ги исполнува барањата на еврејските верски закони
 • КОШЕР е стандард кој е комплементарен со постоечките системи за управување со безбедност на храна како HACCP и ISO 2200:2005.

Зашто KOSHER?

 • Полесен пристап до нови пазари и потрошувачи
 • Додена вредност на Вашиот производ
 • Зголемена продажба
 • Зголемена доверба на корисниците на Вашите производи

KOSHER - кому му е потребен?

 • Производители на храна
 • Производители на фармацевтски и козметички производи
 • Производители на алхохолни и безалхохолни пијалоци вклучително и производители на вина

КОШЕР – СЕРТФИЦИРАНО ВО МАКЕДОНИЈА


Кошер сертификат на територијата на Македонија издава Рабин Ави М. Козма, роден во Скопје - Македонија, ученик на најпрестижното училиште за рабини во Ерусалим “Bet Midrash Sefaradi“ под водство на Рабините Јаков Перез (Yaakov Peretz) и Шломо Касин (Sholomo Kassin).

КОШЕР сертификацијата Рабин Ави М. Козма ја врши заедно со Рабин Ахарон Нешер (Aharon Nesher) во соработка со:

 • CER (Conference of European rabbis); - Rabbi Aharon Nesher
 • Рабинскиот суд на Манчестер – Англија, - Badatz Manchester
 • Hug Hatam Sofer – Израел
 • Badatz Haedaa Haredit Paris – Rabbi Rotenberg

  Како да ги воведете КОШЕР принципите во Вашето работење?

  Фуд Консалтиг - ве водиме преку процесот на Имплеметација до Сертификација.
  Доколку сакате да дознаете повеќе информациии за воведување на КОШЕР, сега имате можност оваа услуга да ја добиете и во Македонија, единствено во Food Consulting ПРВИОТ КОШЕР КОНСУЛТАНТ ВО МАКЕДОНИЈА.

  Корисни линкови:
  http://www.cer-online.org
  http://www.koshercertification.org.uk
  http://www.jewfaq.org/kashrut.htm
  http://www.ou.org/kosher/primer.html
  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/kashrut.html#Why
  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/kashrut.html#Rules •   © Food Consulting webmaster